Mijn eerste rommelmarkt

Over heel Vlaanderen zijn er elk weekend wel rommelmarkten te vinden. We mogen de afgelopen jaren van een echte hype spreken, iedereen doet er aan mee. Waar we vroeger onze afgedankte spullen in de container gooiden, proberen we er nu een welgekomen zakcentje mee te verdienen. Je zou gek zijn om het niet te doen! Maar hoe pak je dat nu best aan, die eerste keer op een rommelmarkt? Hieronder vindt u enkele handige tips terug voor uw eerste markt:

Wees op tijd!

Vraag aan de organisatie vanaf welk uur je mag beginnen opstellen. Dit is vaak vroeger dan het uur dat vermeld staat op de flyers/affiches. Niets zo vervelend dan tijdens het opstellen, tientallen keren de vraag krijgen hoeveel iets kost en dit terwijl je alles nog aan het uitpakken bent. Vaak verkoop je de meeste spullen in de ochtend, benut deze tijd dus goed!

Wees voorbereid!

 • Voorzie voldoende wisselgeld als je deelneemt aan een rommelmarkt. Niet enkel muntstukken maar ook enkele kleinere briefjes. Je zou een verkoper maar moeten laten gaan omdat je geen gepast wisselgeld hebt.
 • Neem ook genoeg plastic zakjes mee, mensen vragen ernaar. Zeker als ze meerdere spullen wensen te kopen.
 • Zorg dat je een comfortabel stoeltje meehebt waar je geregeld eens op kan gaan zitten. Een hele dag rechtstaan kruipt in je benen, zeker naar het einde van de markt toe
 • Neem wat drinken en lekkers mee van thuis, die eerste honger komt sneller dan je denkt. Geen zin om boterhammetjes te smeren? Geen nood! Elke rommelmarkt heeft wel een hamburgerkraam staan waar je je honger kan stillen.
 • Bekijk de dag ervoor het weerbericht! Kleed je hier ook naar. In de vroege uurtjes kan het nog behoorlijk fris zijn. Mochten ze een buitje voorspellen, voorzie dan een dekzeil dat je snel over je spullen kan leggen.

Handige producten die je ‘eerste’ rommelmarkt een pak vlotter laten verlopen.

Op welke manier stal je je producten het beste uit? Veel hangt af van het materiaal dat U graag zou willen verkopen. Hebt U veel kleine/breekbare stukken die de mensen van dichtbij willen bekijken? Maak dan gebruik van een handige vouwtafel. Verkoopt U echter vele grote stukken, maak dan gebruik van een grondzeil om alles mooi tentoon te stellen.

Maak gebruik van leuke prijsstickers of etiketten. Heb je iets unieks te koop of wil je graag wat meer informatie geven over een bepaald product (jaartal/schilder/…)? Maak dan gebruik van leuke etiketten. Ook prijsstickers kunnen rap de aandacht trekken van de voorbijgangers.

Wat als het weer even tegen zit. Voorzie zeker een zeil dat je snel over je spullen kan leggen, zodat er zeker niks beschadigd raakt. Een transparant afdekzeil is hier ideaal voor.

Denk zeker ook aan jezelf en voorzie een plooistoel waar je even op kan uitrusten. Een hele dag rechtstaan ga je heus wel voelen en het neemt niet veel plaats in de auto.

Wat ga je verkopen op de rommelmarkt?

 • Begin enkele weken voor de rommelmarkt met het verzamelen van je spullen. Je zult verbaast zijn wat je in de loop der jaren verzamelt hebt. Wees nu eerlijk, die jas die al 3 jaar in de kast hangt, ga je nooit meer dragen. Zo gaat dit met vele spullen. Met het geld dat je hierdoor verdient, kan je iets nieuws kopen waar je hopelijk meer plezier aan beleeft.
 • Denk je na al dat zoeken niet genoeg spullen te hebben? Vraag eens aan familie en vrienden of zij geen spullen hebben die ze niet meer gebruiken. Vaak zijn ze blij er vanaf te zijn en wensen ze er niks voor in de plaats.
 • Laat hele grote spullen thuis. Het is een heel werk om die dingen mee te nemen naar de markt en vaak zien mensen er tegen op om deze dingen te kopen. Aangezien ze geen zin hebben om dat ding helemaal tot de auto mee te sleuren. Mocht de rommelmarkt zich plaatsvinden voor je deur, kan je wel proberen de grotere stukken te verkopen. Een ander idee is een grote foto af te drukken en deze aan je kraam te hangen. Zo kunnen eventuele kopers op een latere datum het stuk komen ophalen.
 • Controleer de spullen die je gaat verkopen! Een CD vol met krassen of een trui met gaten oogt niet en zal niet verkocht worden. Je zou er zelf ook niet voor willen betalen.
 • Voorzie een ‘gratis-bak’. Hier leg je spulletjes in waarvoor je geen centje wil verdienen, maar toch snel wil kwijt zijn, bv. oude kerstversiering. Een gratis-bak springt ook snel in het oog. Vaak lok je op deze manier ook eventuele kopers naar je kraam.

Denk na over de prijs

Denk goed na over de prijs die je wilt vragen. Het weekend voor je rommelmarkt begint, kan je al eens een andere markt bezoeken om zo een idee te krijgen van de prijzen. Vraag zeker niet te veel geld, we zitten nog altijd op een rommelmarkt. Geef daarentegen je spullen ook niet weg voor een peulschil, er komen heus nog kopers langs. Voorzie ook wat onderhandelruimte, op de rommelmarkt wordt er nog al eens gauw afgeboden.

Verzorg je stand

 • Zorg ervoor dat je stand eruit springt, dat je niet het zoveelste kraam hebt dat de mensen passeren.
 • Zet grappige/speciale voorwerpen in de kijker. Dit kan de mensen naar je kraam lokken.
 • Zorg dat je kraam er goed georganiseerd bijligt. Leg dus niet alles kriskras door elkaar. Plaats kinderspeelgoed bijvoorbeeld op hoogte van de kinderen. Als een kind zijn oog laat vallen op een leuk stuk speelgoed uit je kraam, is het voor de ouders moeilijk om zomaar te passeren. Leg kledingstukken ook per maat. Zo vergroot je de kans meerdere stukken te verkopen.
 • Veel spullen verkocht? Fantastisch! Maar zorg dat je kraam er steeds aantrekkelijk bijligt. Verplaats dus geregeld je spullen.
 • Veel spullen die weg mogen voor een klein prijsje? Maak eventueel een grabbelton waarin alles te koop is aan 1 euro. De mensen doen niet liever dan hierin rond te neuzen.

Zo… met deze tips moet je al een heel eind verder komen op je eerste rommelmarkt! Ik moet je wel waarschuwen… eens je de smaak te pakken hebt, duurt het vaak niet lang eer je op je tweede rommelmarkt staat.

Als laatste wens ik u in naam van Rommelmarktpunt veel succes op je eerste rommelmarkt! Maak er een leuke dag van!

Wilt U op de hoogte blijven?
Like ons dan snel op Facebook!